A múzsa a kertben hever

blog.articsoka@gmail.com

Egy macska naplójából -4.

Egy macska naplójából -4.

Macska etikett haladónak

Míg éveken keresztül a kanapéról, a kosaramból, vagy mondjuk a konyhapultról farkamat ritmusra csóválva figyeltem meg az őszi levelek hullását, most a szabad ég alatt is részese lehetek ennek a csodának, ha hagynak. Állítólag ezt mindfulness-nek hívják. Bár tényleg nem voltam rá kíváncsi, ezt a fogalmat saját bundámon is megtapasztalhattam.

A rosszul sikerült füvesítési kísérlet miatt sáros gilisztatúrások között kergetőztünk a kertben. Ő hátul strandpapucsban, én előle futottam a mancsaimon. Arra gondoltam, hogy inkább kint maradnék még, és eldöntöm magam, hogy mikor hagyom a rózsaszínről lassan szürkére változott koszos mancsaim nyomát a lakás padlóján, meseszép rajzolatot hagyva magam után. Ő viszont még mindig nem értette meg macskalétem alaptörvényét és inkább bevitt volna a lakásba.

Egy pillanat műve volt, hogy nyolc lábon meredhettünk egymás szemébe. Ő némán nézett, én pedig pislogtam. Múltkorjában meghallottam egy beszélgetést, állítólag akkor pislogok, ha boldog vagyok. Nos, ez tényleg így van, de bevallom, jóval több volt az, mint mosoly, önfeledten kacagtam. Szélsebesen és sűrűn pislogtam, gyorsabban, mint amikor darázs csípte meg az orrom.

Végül csak megsajnáltam, hogy így elterült a sáros fűben, odadörgölőzöttem hozzá, kivártam, míg megtalálta a papucsát, kimorogta magát és bevitettem magam a lakásba. Mikor már mindketten a magunk módján kimosakodtunk a sárból, odahúzott magához a kanapén én meg doromboltam kicsit, mindeközben a sötétedő kertbe bámultunk kifelé. Látod, ez az igazi mindfulness! – mondta.

Ekkora már tömény mirha szag lengte be a lakást. Én egy szomáliai macskáról sem hallottam, akinek ilyen mirhaszagú lett volna a bundája, de ez a délutáni móka így is megérte. Sőt, én mindenkinek jószívvel ajánlom ezt a mai mindfulness dolgot, sáros kertben való hancúrozást, koszos mancsokkal feldíszíteni a padlót, a konyhapultot, vagy az egymás nyakába való borulást egy jó vacsora reményében, no meg a mirhát. Állítólag jót tesz a pajzsmirigynek is. A pajzsmirigyről mondjuk fogalmam sincs, de egy biztos, a mirhától igazi felkent macskának érzem magam.

2022. november

Tangó a rue de Tolbiacon

Tangó a rue de Tolbiacon

Vigyázzatok Gyurival!

Vigyázzatok Gyurival!