A múzsa a kertben hever

blog.articsoka@gmail.com

Egy macska naplójából - 5.

Egy macska naplójából - 5.

Macska etikett haladóknak

Alvó macskát nem ébresztünk fel soha. Tehát nem csörömpölünk hangosan, nem dobjuk le magunkat mellé a kanapéra, nem rángatjuk ki a hasa alól a tiszta konyharuhát. Nem emeljük fel és visszük át az egyik szobából a másikba, vagy tesszük az ágyból a macskaplédre. Nem kiabálunk, ha a nyitva hagytuk a szekrényajtót és a macska a ruhák között alszik. Nem pancsolunk, amíg a macska a zuhanyzóban alszik, és nem icergünk-ficergünk, ha a macska az ölünkben aludt el, vagy bármelyik testrészét rajtunk pihenteti. És nem tüsszentünk mellette nyitott szájjal.

Ébresztésnek számít a macska hosszú időn keresztül történő értelmetlen bámulása, vagy a benne való elmélyült gyönyörködés közel hajolva hozzá, azaz ne szuszogjatok a bajszunkba. Teljesen felesleges alvó macska lábat szagolni, sosem volt lábszagunk. Mancsok közül kiágaskodó szőröcskék simogatására is ébredünk, mert az még mindig érzékszerv. Végül említem a raszta csomók keresgélését hasi bundában, aminél még aljasabb dolog az azoknak eltávolítására történő minden kísérlet, amikor a macska alszik.

Macskát két okból lehet felkelteni. Egyrészt, ha meglepetés étkeztetésre kerülne sor, másrészt reggel, amikor úgy csinálnak, mintha még nem lennének ébren. Remélem egyértelmű, hogy milyen jófej vagyok és hagyom aludni ahelyett, hogy az ajtó előtt vonyítok torkom szakadtából, hogy kimehessek.

Ennyi év alatt ezt már mindenki megtanulhatta volna. S, ha már az éveknél tartunk, nagyon boldog születésnapot, nekem.

2023. február

Szerencse

Szerencse

Tangó a rue de Tolbiacon

Tangó a rue de Tolbiacon